Kurs dla dietetyków 28.04.2023
Szkoła Zdrowia Publicznego UWM w Olsztynie wraz z EUROIMMUN Akademia zaprasza studentów oraz absolwentów kierunku DIETETYKA na kurs pt:
„Diagnostyka nadwrażliwości pokarmowych w praktyce dietetyka”
Kiedy - 28.04.2023 (piątek), w godzinach 10:00 – 15:00
Gdzie - aula prof. M. Gotowca /budynek Zootechniki ul. Oczapowskiego 5 (Kortowo)
Treść kursu
Wprowadzenie
- Definicje i podział nadwrażliwości pokarmowych
- Alergie a nietolerancje pokarmowe
Nadwrażliwości pokarmowe immunoniezależne (nietolerancje pokarmowe)
- Nietolerancja laktozy
- Definicja, postaci kliniczne i objawy nietolerancji laktozy
- Diagnostyka nietolerancji laktozy
- Dieta bezlaktozowa
- Nietolerancja fruktozy
- Źródła fruktozy w diecie i jej metabolizm
- Postaci kliniczne i diagnostyka nietolerancji fruktozy
- Objawy i leczenie żywieniowe fruktozemii
- Objawy zespołu złego wchłaniania i zalecenia dietetyczne
Celiakia – najczęściej zadawane pytania
- Definicja, postaci kliniczne i objawy celiakii
- Kryteria diagnostyczne celiakii
- Diagnostyka serologiczna celiakii
- Diagnostyka genetyczna celiakii
- Algorytm postępowania diagnostycznego
- Leczenie celiakii
- Monitorowanie diety bezglutenowej
- Inne choroby glutenozależne
Nadwrażliwości pokarmowe IgG-zależne
- Przyczyny powstawania nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych
- Objawy nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych
- Diagnostyka nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych
- Leczenie żywieniowe nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych
- Kontrowersje dotyczące badania nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych
- Efekty indywidualizacji żywienia w wybranych chorobach przewlekłych
Podsumowanie i wręczenie certyfikatów