Kurs dla dietetyków 28.04.2023

Szkoła Zdrowia Publicznego UWM w Olsztynie wraz z EUROIMMUN Akademia zaprasza studentów oraz absolwentów kierunku DIETETYKA na kurs pt:

 „Diagnostyka nadwrażliwości pokarmowych w praktyce dietetyka”

 

 

Kiedy -  28.04.2023 (piątek), w godzinach 10:00 – 15:00
Gdzie - aula prof. M. Gotowca /budynek Zootechniki ul. Oczapowskiego 5 (Kortowo)

Treść kursu

Wprowadzenie

  1. Definicje i podział nadwrażliwości pokarmowych
  2. Alergie a nietolerancje pokarmowe

Nadwrażliwości pokarmowe immunoniezależne (nietolerancje pokarmowe)

  1. Nietolerancja laktozy
  2. Definicja, postaci kliniczne i objawy nietolerancji laktozy
  3. Diagnostyka nietolerancji laktozy
  4. Dieta bezlaktozowa
  5. Nietolerancja fruktozy
  6. Źródła fruktozy w diecie i jej metabolizm
  7. Postaci kliniczne i diagnostyka nietolerancji fruktozy
  8. Objawy i leczenie żywieniowe fruktozemii
  9. Objawy zespołu złego wchłaniania i zalecenia dietetyczne

Celiakia – najczęściej zadawane pytania

  1. Definicja, postaci kliniczne i objawy celiakii
  2. Kryteria diagnostyczne celiakii
  3. Diagnostyka serologiczna celiakii
  4. Diagnostyka genetyczna celiakii
  5. Algorytm postępowania diagnostycznego
  6. Leczenie celiakii
  7. Monitorowanie diety bezglutenowej
  8. Inne choroby glutenozależne

Nadwrażliwości pokarmowe IgG-zależne

  1. Przyczyny powstawania nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych
  2. Objawy nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych
  3. Diagnostyka nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych
  4. Leczenie żywieniowe nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych
  5. Kontrowersje dotyczące badania nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych
  6. Efekty indywidualizacji żywienia w wybranych chorobach przewlekłych

Podsumowanie i wręczenie certyfikatów