Informacje o Kierunku
Kierunek Dietetyka
- studia pierwszego stopnia (6 semestrów) - licencjackie
Dietetyka to kierunek, łączący wiedzę medyczną, technologiczną oraz psychologiczną w odniesieniu do żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych, Studia przygotują Cię do samodzielnej pracy z pacjentami, tworzenia indywidualnych i zbiorowych planów żywieniowych oraz prowadzenia edukacji zdrowotnej.
Dla kogo?
Dla osób, które:
- interesują się zdrowym stylem życia, żywieniem i medycyną;
- chcą pomagać innym w osiąganiu zdrowia i poprawie jakości życia;
- są empatyczne, komunikatywne, a te umiejętności chętnie wykorzystają przy wsparciu pacjentów w procesie zmiany;
- chcą zdobyć praktyczne umiejętności planowania diet i organizowania żywienia zbiorowego;
- chcą rozwijać się w nowoczesnym zawodzie z dużym wpływem na zdrowie społeczeństwa.
Czego się nauczysz?
- Oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia pacjentów.
- Planowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego.
- Przygotowywania potraw dietetycznych zgodnie z obowiązującymi klasyfikacjami diet.
- Rozpoznawania i leczenia niedożywienia, w tym niedożywienia szpitalnego.
- Stosowania żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów specjalnego przeznaczenia.
- Prowadzenia dokumentacji żywieniowej pacjentów.
- Kontrolowania jakości produktów spożywczych i warunków ich przechowywania.
- Stosowania zasad systemu HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli) w produkcji potraw.
- Prowadzenia edukacji żywieniowej i profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych.
Perspektywy zawodowe
Po ukończeniu kierunku dietetyka możesz pracować w:
- publicznych i niepublicznych placówkach ochrony zdrowia;
- zakładach żywienia zbiorowego i firmach dostarczających pożywienie do szpitali i innych instytucji;
- domach pomocy społecznej;
- placówkach poradnictwa żywieniowego i edukacji zdrowotnej;
- organizacjach konsumenckich i instytucjach naukowo-badawczych.
Co jeszcze daje kierunek dietetyka?
- Możliwość kontynuowania nauki na studiach magisterskich, nie tylko z zakresu dietetyki.
- Możliwość podjęcia pracy w szkolnictwie po ukończeniu specjalności nauczycielskiej.
- Praktyczne przygotowanie do pracy z pacjentami i prowadzenia edukacji żywieniowej.
Udział w działaniach studenckich – szczególnie w Kole Naukowym Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej na Wydziale Nauki o Żywności, nagrodzonym przez Parlament Studentów RP za organizację Dni Świadomości Żywieniowej.
Więcej informacji o tym kierunku znajduje się na stronie rekrutacja.uwm.edu.pl oraz irk.uwm.edu.pl
Kierunek Dietetyka
- studia drugiego stopnia (4 semestry) - magisterskie
Studia magisterskie pozwalają zdobyć zaawansowaną wiedzę i praktyczne umiejętności w zakresie planowania i wdrażania żywienia indywidualnego i zbiorowego dla osób zdrowych i chorych. Program został opracowany zgodnie z aktualnymi trendami w dietetyce i przygotowuje do pracy w zawodzie na wysokim poziomie odpowiedzialności i samodzielności.
Dla kogo?
Dla osób, które:
- ukończyły studia licencjackie na kierunku dietetyka;
- chcą rozwijać się w kierunku dietetyki klinicznej, edukacji zdrowotnej i profilaktyki;
- chcą zdobyć wiedzę z zakresu psychodietetyki, nutrigenomiki, prawa żywnościowego i zarządzania w dietetyce;
- są zainteresowane prowadzeniem własnej działalności gospodarczej w zakresie dietetyki;
- chcą poszerzyć kompetencje w pracy zespołowej i zarządzaniu placówkami dietetycznymi.
Czego się nauczysz?
- Zaawansowanego planowania i realizowania żywienia indywidualnego i zbiorowego.
- Oceniania stanu odżywienia i sposobu żywienia przy użyciu nowoczesnych metod diagnostycznych.
- Doboru diet naturalnych oraz produktów specjalnego przeznaczenia żywieniowego w żywieniu klinicznym.
- Prowadzenia edukacji zdrowotnej i dietetycznej dla różnych grup pacjentów.
- Kierowania zespołem terapeutycznym oraz zarządzania placówkami dietetycznymi.
- Stosowania przepisów prawa żywnościowego i ochrony zdrowia.
- Prowadzenia badań naukowych i krytycznej analizy dostępnych danych naukowych.
- Projektowania potraw dietetycznych i wdrażania nowoczesnych technologii w dietetyce.
- Pracy zgodnej z zasadami Dobrej Praktyki Klinicznej i Dietetyki Opartej na Faktach.
Gdzie możesz pracować po studiach?
- Poradnie dietetyczne i placówki systemu ochrony zdrowia.
- Placówki oświatowo-wychowawcze (przedszkola, szkoły, domy dziecka).
- Domy pomocy społecznej, żłobki, stacje sanitarno-epidemiologiczne.
- Gabinety odnowy biologicznej, ośrodki wellness & spa.
- Kluby sportowe, fitness, poradnie żywienia dla sportowców.
- Zakłady przemysłu spożywczego, firmy cateringowe, portale internetowe.
- Własna działalność gospodarcza w zakresie usług dietetycznych
Perspektywy zawodowe
Po ukończeniu kierunku dietetyka II stopnia możesz pracować w:
- poradniach dietetycznych i placówkach systemu ochrony zdrowia;
- placówkach oświatowo-wychowawczych (przedszkola, szkoły, domy dziecka);
- domach pomocy społecznej, żłobkach, stacjach sanitarno-epidemiologicznych;
- gabinetach osnowy biologicznej, ośrodkach wellness & spa;
- klubach sportowych, fitness, poradniach żywieniowych dla sportowców;
- zakładach przemysłu spożywczego, firmach cateringowych, portalach internetowych.
Możesz również prowadzić własną działalność w zakresie usług dietetycznych.
Co jeszcze daje ten kierunek?
- Przygotowanie do prowadzenia badań naukowych i kształcenia w szkołach doktorskich.
- Możliwość pracy na stanowiskach kierowniczych w placówkach związanych z dietetyką.
- Udział w innowacyjnych projektach edukacyjnych, badawczych i prozdrowotnych.
- Rozwój umiejętności zarządzania zespołem i organizowania pracy w placówkach dietetycznych.
- Możliwość działania w kołach naukowych oraz realizowania własnych inicjatyw promujących zdrowe żywienie.
Więcej informacji o tym kierunku znajduje się na stronie rekrutacja.uwm.edu.pl oraz irk.uwm.edu.pl