DAIGNOSTYKA LABORATRYJNA - TEAMTYKA WYKŁADY:
1. Rodzaje materiału diagnostycznego;
2. Wpływ zmian fizjologicznych na zmiany stężenia analitów;
3. Przyczyny błędów diagnostycznych i trudności w interpretacji wyników;
4. Diagnostyka krwi;
5. Diagnostyka moczu.
ĆWICZENIA:
1. Różnicowanie niedokrwistości niedoborowych na podstawie wyników badań laboratoryjnych (wykonanie morfologii krwi obwodowej oraz oznaczanie stężenia żelaza, witaminy B12, kwasu foliowego);
2. Wpływ diety na wyniki laboratoryjne badania moczu (badanie ogólne moczu);
3. Wpływ diety na gospodarkę lipidową i węglowodanową organizmu (oznaczanie stężenia cholesterolu, trójglicerydów, glukozy we krwi);
4. Wpływ diety na gospodarkę wodno-mineralną i kwasowo - zasadową organizmu (oznaczanie stężenia sodu, potasu, magnezu, wapnia i fosforu oraz parametrów RKZ we krwi);
5. Wpływ diety na hemostazę organizmu (oznaczanie INR, PT, APTT, D-Dimerów).
SEMINARIA:
1. Odzwierciedlenie niedoborów żywieniowych w wynikach badań laboratoryjnych.
2. Wybrane składniki diety oraz styl życia i ich wpływ na stan zdrowia oraz badania laboratoryjne.
EDUKACJA ŻYWIENIOWA